Wat mij opvalt in deze tijd is dat oprechte aandacht voor onszelf, de ander en wat we daadwerkelijk belangrijk vinden, steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Problemen en het gevoel van onzekerheid worden vaak groter. Mensen vinden het vaak lastig het gesprek hierover aan te gaan of maken er nauwelijks tijd voor. Dit gedrag zie ik vaak terug in de dynamische en complexe (project)omgevingen in de bouw. Een wereld waar dubbelzinnigheid aan de orde van de dag is.

Ik ben van mening dat ieder mens ertoe doet en we onszelf, de ander, de organisatie, ketenpartners en klanten waarvoor we werken hiermee tekortdoen. We verdienen beter, jij dus ook! Uiteindelijk voelen we ons het beste in een omgeving waar we ons veilig en gewaardeerd voelen, onszelf vrij kunnen uiten en laten zien wie we zijn. Een omgeving die de mogelijkheid biedt om te ontwikkelen.

Oprechte aandacht voor elkaar valt en staat met kunnen voeren van verdiepende gesprekken. Maar wat is een verdiepend gesprek? Elke Wiss beschrijft dit in haar boek Socrates op sneakers als volgt: “Een verdiepend gesprek is: een onderzoeksgesprek naar een ervaring van een van de gesprekspartners, het nader onderzoeken van ideeën en concepten, vragen en mensbeelden, gelijkwaardig, een zoektocht naar wijsheid, prikkelend.”

In mei 2020 heb ik het boek Socrates op Sneakers voor het eerst gelezen. Het was lang geleden dat ik een boek niet weg kon leggen. In één ruk heb ik het boek uitgelezen. Ik moet wel eerlijk zijn dat ik me hierbij een pauze van 6 uur slapen heb gegund. Yes. Boek uitgelezen en daarna met volle energie aan de slag met enkele oefeningen uit het boek. Diverse gesprekken later kwam ik erachter dat aandachtig luisteren en het stellen van de juiste vraag nog niet zo eenvoudig is als dat het op papier lijkt. Een maand later heb ik het boek nog een keer gelezen. Nu deed ik er langer over. Ik had me voorgenomen, om tijdens de tijd dat ik het boek nogmaals aan het doorgronden was, een beknopte samenvatting te maken. Het leek me namelijk handig altijd één document met alle oefeningen als naslagwerk bij me te hebben in mijn digitale broekzak.

De heldere uitleg en oefeningen over hoe je verdiepende gesprekken kan voeren, inspireren mij dagelijks. Het helpt mij als FrisDenker stapje voor stapje beter te worden hierin. Johan Cruijff zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Dat geldt ook voor aandachtig luisteren en het stellen van goede vragen. In mijn ogen één van de belangrijkste te ontwikkelen vaardigheden om met elkaar te bouwen aan een sympathieke en duurzame samenleving.

Daag jezelf eens uit. Wat ga jij morgen anders doen om aandachtiger te luisteren en betere vragen te stellen? Socrates op Sneakers lezen is wat mij betreft een aanrader om mee te starten.

Ik ben ervan overtuigd dat als in de gehele bouwketen meer ruimte wordt gemaakt voor ‘socratische gesprekken op veiligheidsschoenen’ dit meerwaarde biedt. Het levert frisse inzichten op, meer betrokkenheid en geeft energie. Het draagt bij om de kans te vergroten met elkaar (project)ambities waar te maken en waardevolle resultaten te creëren. Wil je weten hoe DenkFris je hierbij kan helpen?

Het begint met contact. Gun jezelf een frisse blik op jouw uitdagingen. Ik luister graag naar je. Laten we ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Maak er een inspirerende dag van.

DenkFris - Socrates op Sneakers

DenkFris – Socrates op Sneakers

DenkFris - Socrates op veiligheidsschoenen

DenkFris – Socrates op veiligheidsschoenen